اینتل از آن دست کمپانی هایی است که برای خالی کردن جیب مشتریان و شرکایش دست به هر کار ی میزند و نمونه آن را هر ساله با عرضه پردازنده و سوکت های جدید میبینیم. X79 و X99 در رده چیپست های حرفه ای و گران قیمتی طبقه بندی میشوند که اکثرا روی مادربورد های حرفه ای و سطح بالا مورد استفاده قرار میگیرند. X99 چیپستی جدید است که به طور کامل جایگزین چیپ قدیمی و نسل گذشته X79 شده و به همین دلیل اکثر مادربوردهای حرفه ای و گران قیمت جدید بر مبنای X99 ساخته و روانه بازار میشوند.
چیپست X99 با فناوری ۳۲ نانومتری ساخته شده و پهنای باندش به نسبت چیپ قبلی دو برابر افزایش یافته و از رقم ۲۰ گیگابایت بر ثایه به ۴۰ گیگابایت بر ثانیه افزایش یافته که این مورد به معنای افزایش پهنای باند Lane های موجود بر روی پردازنده است. اما Z170 را میتوان جدیدترین و پیشرفته ترین چیپست رده بالای اسکای لیک (Skylake) دانست که تا زمان نگارش این مطلب دو چیپست Z170 و H170 برای این سری معرفی شده که هر دوی آنها از رابط DMI 3.0 با سرعت انتقال ۸ گیگابایت بر ثانیه استفاده میکنند. یعنی سرعتی معادل دو برابر پردازنده های هزول و برودول را در این سری شاهد خواهیم بود.
[su_note note_color=”#f5f7f7″]مقایسه چیپست جدید اینتل Z170 با Z97 و روش نام گذاری آنها[/su_note]
در این نوشتار به بررسی تفاوتهای X99 یا Z170 در دو برد محبوب این پلتفرم یعنی GIGABYTE Z170X Gaming 5 و GIGABYTE X99 Gaming 5 خواهیم پرداخت. یکی از تفاوتهای اساسی این دو مادربرد در خروجی تصویر Z170X-Gaming 5 خلاصه میشود. پردازندههای Skylake از کارت گرافیک مجتمع (IGP) بهره میبرند که با استفاده از خروجی تصویر DisplayPort یا HDMI تعبیه شده در پنل پشتی میتوان از آن استفاده کرد، قابلیتی که برد X99-Gaming 5 فاقد آن میباشد.
[su_note note_color=”#f5f7f7″]راهنمای خرید | پردازنده های Core i3 و Core i5 و Core i7[/su_note]
Z170X-Gaming 5 دارای ۴ شکاف DDR4 با پشتیبانی فرکانس ۳۴۶۶MHz میباشد. در مقابل، مادربرد X99-Gaming 5 از ۸ شکاف DDR4 تا فرکانس ۲۸۰۰MHz پشتیبانی میکند. با توجه به این تفاوت، برای سیستمهایی که از ماژولهای بیشتری استفاده میکنند پلتفرم X99 انتخاب بهتری است و برای سیستمهایی که از رمهای فرکانس بالا (بیشتر از ۲۸۰۰ مگاهرتز) استفاده میکنند، مدل Z170X برتری دارد. با مقایسه اسلاتهای توسعه در مییابیم که مادربرد X99-Gaming 5 با دارا بودن ۴ اسلات PCI-Express x16 و پهنای باند ۳۲۰Gb/s برای مجموع اسلاتها، در زمینه پشتیبانی از چینشهای CrossFire/SLI بهتر از همتای Z170X خود که ۲ اسلات PCI-Express X16 دارد ظاهر میشود.
[su_note note_color=”#f5f7f7″]بررسی اجمالی چیپست X99 [/su_note]
یکی از مزیتهای مادربرد Z170X-Gaming 5 وجود پورتهای USB 3.1 به انواع Type-A و Type-C در پنل پشتی میباشد و البته این امر با استفاده از کنترلر Intel® USB 3. 1 محقق شده است تا به بیشترین حد سرعت بتوان دست پیدا کرد. کنترلرهای شبکه و سیستم صوتی این دو مادربرد نیز انواع متفاوتی میباشند. برد X99-Gaming 5 از چیپ لن KILLER E2201 استفاده میکند در صورتی که Z170X-Gaming 5 علاوه بر KILLER E2201، دارای یک چیپ Intel® GbE نیز هست که بنابر انتخاب کاربر میتوان از هر کدام بهره برد.
همچنین، X99-Gaming 5 از چیپ حرفهای Creative® Sound Core 3D با OP-AMP قابل تعویض استفاده میکند که با استفاده از خازنهای با کیفیت، صدایی فوق حرفهای ارائه میکند. البته برد Z170X-Gaming 5 نیز از چیپ صوتی Realtek® ALC1150 بهره میبرد که با همراهی خازنهای حرفهای و OP-AMP قابل تعویض، کیفیتی مثال زدنی ارائه میکند و از این نظر هر دو برد در سطح فوق العاده بالایی قرار دارند.