تحلیل نهایی و راهنمای خرید کارت گرافیک AMD Radeon RX 480
همانطور که در متن بررسی هم اشاره کردیم؛ Ellesmere (همان Polaris 10) که مبتنی بر ریز معماری GCN (نسل چهارم GCN یا همان GCN 1.3 با اسم رمز Arctic Islands/Polaris) طراحی شده موفق شده به نسبت کارت های مبتنی بر معماری فیجی «Fiji» پیشرفت های خوبی در زمینه کاهش توان مصرفی داشته باشند. در واقع اگر به خاطر داشته باشید؛ در بررسی کارت های گرافیک مبتنی بر معماری معماری فیجی «Fiji» گفته بودیم که این کارت ها حتی از حافظه های نسل جدید HMB هم استفاده میکردند! با این حال؛ مصرف برق بیشتری به نسبت کارت های سری Polaris 10 دارند.
در واقع در بحث توان مصرفی باید بگوییم AMD یک کارت شکست خورده را روانه بازارهای تجاری کرده و شاید مشکل عجیب و شدید حرارت بالای این کارت با نسخه های غیر مرجع و کولرهای قدرتمندشان حل شود! البته از نظر توان مصرفی کارت های جدید AMD به نسبت کارت های نسل پیشین یک برنده موفق محسوب میشوند، اما در مقابل طراحی بی نقص کارت های نسل جدید انویدیا با شکستی بزرگ مواه جایم! نتایج نشان میدهد کارت های سری «پاسکال» انویدیا به نسبت کارت های مبتنی بر معماری «ماکسول» حدود ۷۰ درصد بهره وری انرژی داشته اند که رقم بی نظیری است.
همین مقدار بهره وری بیشتر موجب شد تا انویدیا اولین کارت های ۲ گیگاهرتزی تاریخ صنعت گرافیکی را روانه بازارهای تجاری کند و صد البته سود هنگفتی هم به جیب بزند! اما در طرف مقابل؛ کارت های جدید AMD نه تنها پتانسیل اورکلاک بالایی ندارد، بلکه از مشکل فرکانس هسته پایین هم رنج میبرند تا همین فاکتور به ظاهر کلیدی موفقیت این کمپانی هم از بین برود و تمام نگاه ها به کارت ها و سرمایه گذاری آتی AMD در این صنعت جلب شود. کارت گرافیک AMD Radeon RX 480 تقریباً از همان الگوی طراحی کارت های پیشین استفاده میکند و به خوبی میتواند در روزولشن ۱۰۸۰p و ۱۴۴۰p طرافدارانش را راضی کند.
Radeon RX 480 در رزولوشن Full HD حدود ۵ درصد بهتر از GTX 970 نسل پیش و ۱۰ درصد ضعیف تر از GTX 980 است و تقریباً ما بین این دو کارت قرار میگیرد. اما در مقابل کارت های خود AMD باید بگوییم که حدود ۴۰ درصد بهتر از R9 380 نسل قبل است و در مقابل دو کارت Fury و FuryX هم به ترتیب ۱۳ و ۲۰ درصد ضعیف تر است! اما مصرف برقش کمتر است و از فناوری های بهتری و جدیدتری استفاده میکند. اما به طور قطع در رقابت با کارت هایی نظیر GTX 1080 و GTX 1070 شکست میخورد و اعداد و ارقام بنچمارک های مختلف هم این موضوع را تایید میکنند.
البته هدف AMD از تولید این کارت اصلاً رقابت با دو کارت فوق نبوده و به همین دلیل در برخی بنچمارک های معتبر، همچون بنچمارک صفحات قبل تیم آناندتک، شاهدیم که از کارت گرافیک GTX 1080 استفاده نشده است. اما نکته قابل ذکر این است که اگر صاحب یکی از کارت های R9 290، R9 290X، R9 390، R9 390X و در سمت مقابل GTX 780 Ti یا GTX 970 هستید، نیازی به ارتقا به AMD Radeon RX 480 ندارید؛ چون با عملکرد خیلی بهتری مواجه نمیشوید و حداکثر میتواند از چند فریم بیشتر به علاوه فناوری های جدیدتری استفاده کنید.
مدل مرجه انویدیا با یک کانکتور پیش فرض ۶ پینی عرضه شده و به طور کلی برای مصرف برقی معادل ۱۵۰ وات طراحی شده که البته در برخی تست ها این مقدار توان مصرفی در حالت اوج بار به ۱۶۶ وات هم رسیده است! رقم بسیار بالایی که موجب مصرف برق شدید اسلات PCI-Express برخی مادربردها شده و AMD هم قول حل فصل موضوع با اولین درایور گرافیکی را داده! اما شاید بهتر باشد منتظر مدل های مرجع ۸ پینی باشیم تا این مشکل حل شود. بنابراین اصلاً قید خرید مدل مرجع کارت گرافیک AMD Radeon RX 480 را بزنید تا مشکلات احتمالی این کارت گریبان گیرتان نشود.
البته یادتان باشد که شایعات زیادی هم در مورد کارت گرافیک AMD Radeon RX 480 شنیده میشود که بسیاری از آنها از بیخ و بن غلط و دروغ است! حتی پایداری Radeon RX 480 در بسیاری از تست ها به بیش از ۲۴ ساعت هم رسیده؛ با این حال مصرف برق بالای Radeon RX 480 موجب شده اندکی با احتیاط در موردش خریدش قضاوت کنیم. اما اگر سیستم خنک سازی Radeon RX 480 را مورد بررسی قرار دهیم؛ در وهله اول با عدم استفاده از لوله های ناقل حرارت مواجه میشویم که شایددر نگاه اول کمی عجیب باشد!
این مورد از آنجایی اهمیت پیدا میکند که در فضاهای بسته و تست های ی که روی Radeon RX 480 صورت گرفته؛ دمای کارت بعضاً به رقم ۸۴ درجه سانتیگراد هم رسیده است! همچنین میزان سر و صدای فن دمنده Radeon RX 480 هم کمی عجیب و غریب و به نوعی زیاد است که در دراز مدت ممکن روی اعصابتان رژه برود! اما این مشکل به همین جا ختم نمیشود و بدتر اینکه در حالت بیکاری (idle) نیز فن Radeon RX 480 خاموش نمیشود و مقدار نویزش به ۲۹ دسیبل میرسد! این مقدار در تست های انجام در زمان بازی به ۴۱ دسیبل هم رسیده که میتوان آن را پر سر و صداترین کارت گرافیک تاریخ AMD نامید!
اما یک نکته مهم را فراموش نکنید؛ نسخه ۴ گیگابایتی AMD Radeon RX 480 فقط و فقط ۱۹۹ دلار (۶۹۶.۵۰۰ تومان) قیمت دارد! و این بدین معناست که با کنار هم قرار دادن دو مدل «غیر مرجع» این کارت میتوانید از پتانسیل بسیار بسیار بالایی با کمترین هزینه ممکن برخوردار شوید. این بدین معناست اوضاع کارت گرافیک محبوب GTX 1060 به سمت وخامت میرود و مطمئناً بخشی از سهمش در بازار را از دست میدهد.
کارت گرافیک AMD Radeon RX 480 اورکلاک میشود؟!
تست های معتبر نشان داده حافظه گرافیکی AMD Radeon RX 480 به خوبی اورکلاک میشود، ولی افزایش فرکانس هسته گرافیکی بسیار محدود و کمتر از آن چیزی است که انتظارش را میکشید. AMD Wattman؛ نام ابزار جدیدی است که AMD برای اورکلاکرهای استاندارد طراحی کرده است. به واسه این پنل هر کاربری میتواند بدون درگیر شدن با سختی های اورکلاک، کارت مورد نظرش را اندکی افزایش کلاک دهد تا در بازی فریم ریت بهتری کسب کند.
با AMD Wattman میتوانید از ویژگی های تنظیم سرعت هسته، سرعت حافه، مدار ولتاژ، توان مصرفی، سرعت چرخش فن و دمای کارت را کنترل کنید. افزایش وحشتناک دمای AMD Radeon RX 480 موجب شده قدرت مانور حرفه ای ترین افراد هم با ابزار جدید AMD Wattman به پایین ترین میزان خودش برسد! بنابراین با فکر اورکلاک AMD Radeon RX 480 برای خریدش اقدام نکنید که ممکن است پشیمان شوید! البته دقت کنید که تمام توضیحات ما برای مدل مرجع AMD Radeon RX 480 است و مقدار اورکلاک هسته گرافیکی به صورت تخصصی در مدل های غیر مرجع و با خنک کننده های حرفه ای و قدرتمند بسیار بیشتر از چیی است که اعلام شده است.
نکته مهم و قابل اشاره بحث پیچیدگی نرم افزار AMD Wattman ای است که جایگزین AMD Overdrive شده است! پیچیدگی این نرم افزار میتوانند موید این نکته باشد که شاید قدرت و پتانسیل AMD Radeon RX 480 بیش از چیزی است که اعلام شده! هنوز تست های تخصصی اورکلاک هسته روی AMD Radeon RX 480 انجام نشده و تمامی تست ها روی کولر و دمنده ضعیف کارت مرجع بوده که نمیتواند قابل استناد باشد. بنابراین بهترین نتیجه را میتوان از مدل های سفارشی شده ای که قرا است عرضه شوند گرفت.
از طرفی بر خلاف روال کاری انویدیا؛ هیچ محدودیتی برای افزایش کلاک هسته برای شرکا در کارت های غیر مرجع استفاده نشده و به همین دلیل تا زمان عرضه مدل های غیر مرجع باید نظاره گر باشیم تا بینیم با استفاده از سیستم خنک کننده قدرتمند؛ چه تفاوتی در نتایج AMD Radeon RX 480 حاصل میشود.
این کار از ۹۷۰ هم ضعیفتره تو مرجع خبر اومده بود از ۹۸۰ هم قوی تره تبلیغات دروغ AMD دیگه کاریش نمیشه کرد
سلام خسته نباشید.
gtx 1070 ارتقای مناسبی برای gtx 980 هست به نظرشما؟
سلام متشکرم؛ جایگزین رسمی GTX 980 کارت gTX 1080 هست؛ با این حال اگر کارت گرافیک GTX 1070 هم میتونه به عنوان جایگزین استفاده بشه. تفاوت قدرت این دو کارت (GTX 1070 و ۱۰۸۰) رو در بررسی کامل هر دو کارت توضیح دادیم.